top of page

Nye sorter

Oppdatert: 8. nov. 2022



Fra frø til eplesort


Det ligger mange års forsøk og testing bak en ny eplesort. Tusenvis av eplesorter blir hvert år lagd av tusenvis av sortsutviklere over hele verden, med forskjellig grad av profesjonalitet. Blant de mest seriøse i Europa finner vi belgiske Better3fruit, som blant annet står bak Asfari.


Millioner av nye sorter har blitt lagd opp i gjennom årene rundt omkring i verden. Er det beste eplet allerede lagd, og i så fall - er det kanskje kassert som ubrukelig?

I hovedsak blir nye sorter til ved at man påfører et pollen fra en farsort til blomstens kvinnelige deler på en morsort. På den måten dannes en helt ny sort, og det ønskes at flest mulig av de gode egenskapene til foreldrene blir forent, eller vil utfylle hverandre. Men som all annen oppformering, ingen barn blir helt like. Det er ikke gitt hvilke egenskaper som blir overført, slik at samme foreldre kan gi to helt forskjellige epler. Men når man finner en variant man ønsker, kan man pode denne videre, og dermed sikre at 100% av egenskapene blir videreført til nye trær.


Better3fruit


En av verdens største sortsutviklere innen epler og pærer, er Better3fruit i Belgia. Mer enn 600 eplesorter og 250 pæresorter står som "foreldretrær" i deres program. 30 000 blomster blir hvert år pollinert manuelt. Dette gjør at de hvert år tester ut 10 000 nye fruktsorter. De aller fleste nye sorter blir kassert, mens de 100 mest lovende går videre til neste fase. Mange parameter skal sjekkes, som trehelse, vekst, tidspunkt for modning, avlingsnivå, fruktkvalitet, motstandsdyktighet mot sykdommer, lagringsegenskaper og dyrkningsegenskaper. Først i veldig liten skala, men noen få blir skalert opp til større tester.


En ny sort bruker dermed mange år fra det første frøet til man kan si om sorten er klar for utplanting hos fruktdyrkere. Og enda noen år før de er i en butikk nær deg.


I Norge dyrker vi så langt bare to sorter fra Better3fruit, Zari og Asfari. Men ute i resten av verden har de store sorter som Kanzi, Kizuri og Makali. Kanskje ukjente for oss nordmenn, men det dyrkes millioner av tonn av disse sortene i andre land.

242 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page